Srovnání hydraulických a elektrických lisů

Jak funguje HYDRAULIKA

KONCEPT: 

V každém hydraulickém stroji se k pohonu čerpadla používá elektromotor (nebo servomotor). Čerpadlo vytváří proud kapaliny, který se používá k vytvoření pohybu na jiném místě (pomocí táhel, pístů nebo hydromotorů). 

OLEJ JE PROSTŘEDKEM, KTERÝ SLOUŽÍ K PŘENOSU POHYBU Z MÍSTA, KDE JE VYTVÁŘEN, NA MÍSTO, KDE JE POUŽÍVÁN.

Schéma funkce hydraulického lisu

 

PROBLÉMY:

Čerpadla musí být navržena tak, aby pracovala v nejlepším pracovním bodě (daná hodnota otáček). Deklarovaná účinnost kdekoli jinde je prostě komerční záležitost. I když se k řízení otáček motoru použije měnič (nebo když se použije servomotor), účinnost jakéhokoli motoru-čerpadla jednoduše klesne, kdykoli bude muset čerpadlo pracovat ve vyšších nebo nižších režimech, než je jeho "bod nejlepší účinnosti" (BEP). Průtok určuje dostupnou energii. Rozdělovače a ventily musí přebytečný průtok odvádět zpět do nádrže: tím se zahřívá a opotřebovává kapalina, která se MUSÍ CHLADIT, FILTROVAT A PRAVIDELNĚ DOPLŇOVAT. Teplo vznikající třením se nevyužívá k přenosu pohybu, ale jednoduše se ztrácí v důsledku entropie: jedná se o koncepční neefektivitu, která je neodmyslitelně spojena s každým hydraulickým obvodem. Použití měničů nebo servomotorů ve snaze regulovat průtok může snížit plýtvání energií, ale tření tu bude vždy, stejně jako opakující se náklady na pravidelnou výměnu filtrů, těsnění, ucpávek a kapaliny. 

Některé pokročilé hydraulické okruhy mohou být vybaveny akumulátory, vysoce přesnými servoventily a modulárními čerpadly, které do jisté míry zlepšují jejich účinnost a výkon, ale s rostoucí celkovou složitostí systému jsou spojeny stále vyšší náklady. 

Nicméně tření při filtrování a řízení průtoku bude vždy přítomno a bude odčerpávat energii, což vyplývá z fyzikálních zákonů.

 

Jak funguje ELEKTRICKÝ STROJ

PROČ JE V ELEKTRICE BUDOUCNOST

 elektrický lis TOYO

KONCEPT:

Nezávislé ovladače pohánějí každý motor. Využití energie je optimalizováno, PROTOŽE správná SÍLA a RYCHLOST je okamžitě generována tam, kde a kdy je potřeba, a nic se nemusí "vracet do nádrže". Použití spolehlivého systému řemenic umožňuje omezit rychlost otáčení motorů a zavést ochranný, absorpční prvek mezi motor a místo využití síly, což zvyšuje spolehlivost a prodlužuje životnost systému. Vysoce technologické kuličkové šrouby* převádějí otáčky motorů na lineární pohyb nebo tlak, kdykoli je to potřeba.

PROBLÉMY: 

Má elektrický stroj nějaké nevýhody? Dobře. Kuličkové šrouby jsou zatím k dispozici pouze v omezených velikostech. Velmi velké stroje, které mají vyrábět velmi velké nebo velmi těžké díly, ve skutečnosti (většinou) používají pouze přímý elektrický pohon na otáčení šroubů a lineární pohyb přenechávají mnoha druhům hydrauliky. Jakmile však budou k dispozici spolehlivé větší pohony, budou větší elektrické stroje postupně nahrazovat hydrauliku, už jen proto, že čím je stroj větší, tím větší výhody vyšší účinnosti a vyšší úspory.

Rozdíl v počáteční investici je falešnou nevýhodou, protože rozdíl v provozních nákladech umožňuje mnohem dřívější návratnost elektrického stroje.

Rychlý kontakt

Pro kalkulaci náhradních dílů vyplňte poptávkový formulář:

Šneky - komory - špičky

Topné pásy a tělesa

Tomáš Holík
technik, konzultant
+420 777 320 261
holik@borra.cz

 

Odběr novinek

Vaše osobní údaje (e-mail, jméno) budeme (Borra s.r.o.) zpracovávat pouze za účelem zasílání newsletterů (maximálě 1x za měsíc) se zajímavým obsahem z oblasti vstřikování plastů a s aktuálními skladovými zásobami v souladu s platnou legislativou a zásadami ochrany osobních údajů. Svůj souhlas se zasíláním a zpracováním osobních údajů můžete kdykoli odvolat prostřednictvím odhlašovacího odkazu v každé kampani.

 

Výhradní zastoupení

Společnost Borra s. r. o. je výhradním distributorem plně elektrických vstřikvacích lisů TOYO a Automatizace Campetella na ůzemí České Republiky a Slovenska. 

TOYO EUROPE

Elektrické vstřikovací lisy TOYO

logo campetella

Automatizace Campetella